SVET LABRADORA

Dodaci kuvanoj hrani

Ići dole

Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od Astorela taj Pon Avg 09, 2010 3:59 am

Evo nekih detalja drugih autora (sa raznih sajtova) – objedinjeno, o namirnicama i njihovim osobinama koje mogu pogodovati (ili štetiti) našem psu.

Kosti


Stari mit o tome da su kosti dobre za pse, ma kojeg uzrasta je odavno srušen! Kosti ne treba davati psu, bez obzira kako veliki on bio. Kao dobru zamenu, ukoliko želite, možete dati psu "koštano brašno" koje se može kupiti u svakom pet - šopu.

Kosti se sastoje uglavnom, 2/3 od kalcijum fosfata. Odnos kalcijuma i fosfora i njihov udeo u ishrani je veoma važan faktor, naročito kod brzo rastućih, velikih rasa. Kost je samo dobar izvor kalcijuma i fosfora, no nema vitamina, nema omega masnih kiselina, nema probavnih enzima, ima tek nešto jedva probavljivih amino kiselina "zaključanih" u kolagen - protein koji se nalazi u vezivnom tkivu. Kolagen ima veoma malu hranljivu vrednost. Idealna količina kalcijuma u hrani je 1-1.8% suve težine hrane, a niskokvalitetna ishrana nudi često 2, pa čak 3% kalcijuma. Ovo se, uglavnom dešava zbog velike količine kostiju u mesu ili ribljem obroku.

Da i ne pričamo o fizičkim oštećenjima koja oštra kost može izazvati u psećem organizmu.
Velike čvrste govedje kosti su dobra i zdrava "žvakalica" za pse, vežba za zube, no morate biti sigurni da pas ne može odvaliti neki komad koji će mu se zaglaviti u ustima…

Dobra hrana


Ovo je lista nekih namirnica za koje je veoma korisno da se nadju u odredjenom odnosu u ishrani psa. Svaka od njih ima pozitivna dejstva, a neke se mogu smatrati i lekovitim, te pomoći pri nekim manjim zdravstvenim problemima.

Nikada ne smemo zaboraviti da samo meso nije dovoljno psu!


Mesni obroci


Protein je gradjevinski blok života. Koristite različite vrste mesa (perad, govedina, riba...) za balansiran i kompletan unos aminokiselina. Piletina i riba su izvor najprobavljivijih proteina. Jagnjetina je lagana za probavu, a riblje meso sadrži visok nivo omega 3 masnih kiselina koje doprinose bogatoj i zdravoj dlaci.


Pileća masnoća


Odličan dugotrajni izvor energije koji psi lako probavljaju.


Suncokretovo ulje


Bogato omega 6 masnom kiselinom koja pomaže održavanju zdrave i bogate dlake.


Žalfija


Važan anti - oksidant. Koristi se kao pomoć u probavi i stimulator cirkulacije.Ječam


Dobar izvor karbohidrata, bogat proteinima, B vitaminom, prirodnim vlaknima i mineralima, posebno gvoždjem. Pojačava apetit, pomaže u slučaju probavnih problema. Pomaže sprečavanju ranog ispadanja zuba i gubitku dlake. Takodje je izvanredan prečistač krvi i pomaže da se pas lakše hladi pri vrućem vremenu.


Zobene pahuljice (zob/ovas)


Izvrstan izvor gvoždja, vitamina A, B6, tiamina, riboflavina, niacina, kompleks vitamina B2, prirodnih vlakana, kalijuma, fosfora, vitamina E, kalcijuma i magnezijuma. Pokazalo se da ovas ubrzava protok krvi, dobar je kao prevencija protiv srčanih bolesti i smanjuje holesterol. Pomaže pri probavi i izuzetno je ugodan za želudac. Ne sadrži gluteide kao druge žitarice, na koje neki psi mogu biti alergični. Povoljno deluje na nerve, krv i dlaku. Pomaže izgradnju snažnijih kostiju, nokata (kandžica) i zuba i smiruje probavni i nervni sistem.Raž


Dobar izvor proteina i prirodnih vlakana. Sadrži mnogo minerala, kao gvoždje, flor, kalcijum i magnezijum. Pomaže odrzanju zdravih zuba, noktiju i dobrom funkcionisanju cirkulacije. Takodje se pokazao korisnim u borbi protiv raka, dijabetisa, kardiovaskularnih bolesti.

Alge


Izvor mnogih minerala, uključujući jod, kalijum, magnezijum, kalcijum i gvoždje. Kao dobar izvor joda, pomaže u problemima sa tiroidnom žlezdom, regulišući tako metabolizam u svim ćelijama tela.Germa (kvasac)


Uglavnom se preporučuje radi vitamina E. Ima visok sadržaj kompleksa vitamina B2, vitamina B i mnogih minerala uključujući i gvoždje, kalcijum, bakar, magnezijum, beta karotin, cink, fosfor i kalijum. Koristi se za poboljšanje iskorištavanja oksigena, specijalno u stresnom stanju. Kvasac povećava izdržljivost i vitalnost.


Ulje konoplje


Nudi izvrstan balans esencijalnih masnih kiselina Omega3 i Omega 6. Ove masne kiseline su neophodne za zdravu kožu i dlaku, specijalno u periodu naglog rasta i razvoja štenadi.


Probiotik Lactobacillus acidophilPovećava kiselost u želucu, te sprečava rast štetnih bakterija kao sto su salmonela, ešerihija koli i druge. Normalizuje rad creva sto pomaže smanjivanju vremena probave - ubrzava metabolizam. Zaustavlja prolive, eliminiše gasove i smanjuje nadutost, redukuje loš zadah izazvan nečistim crevima, vraća na normalu proizvodnju vitamina K i B, specijalno vitamina B 12. Potpomaže ispuštanje prirodnih antibiotika koji se bore sa štetnim bakterijama i kandidom. Ovi prirodni antibiotici nemaju kontraefekata i pomažu generalno borbi organizma protiv infekcija. Potražite u Pet -šopovima ili u prodavnicama zdrave hrane.


Pivski kvasac


Jača imunološki sistem. Dobar je izvor B vitamina, aminokiselina, proteina, minerala, enzima i snažan je I zdrav izvor B vitamina, amino kiselina, proteina, minerala, enzima i nukleidnih kiselina.Orasi


Dobar su izvor proteina i prirodnih vlakana. Sadrže preko 19 vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin E, kompleks vitamina B 2, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, B vitamine i cink.


Seme lana


Najbolji izvor alfa - linoleik kiseline. Izvrstan izvor Omega 6 & Omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Posledica ovih masnih kiselina je bogato i mekano krzno. Takodje sadrži i rastvoriva i nerastvoriva prirodna vlakna koja pomažu pri probavi i sprečavaju zatvor, te tako nude prevenciju od raka.


Krompir


Nudi vitamine B, cink, vitamin C, bakar, gvoždje, magnezijum, niacin i kalijum. Izvrstan je izvor visokoprobavnih ugljenih hidrata koji povećavaju energiju, no ne upotrebljavati velike količine u ishrani.

Jabuke


Odličan izvor vitamina A 7 beta karotina, a sadrži kalijum, fosfor, hlorin, natrijum, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvoždje, fluor, prirodna vlakna, bor, nešto vitamina C i silicijuma, plus mnogo minerala u tragovima.Mrkva


Sadrži beta karotin, vitamin B compleks, vitamine A,C, D, E i K, gvoždje, kao i kalcijum,fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, mangan, sumpor, bakar i jod. Mrkva pomaže probavu, poboljšava vid i doprinosi zdravlju kože.


Izdanci deteline (lucerke)


Bogat izvor antioksidanata, anti - kancerogena, biljnih hemikalija, enzima, minerala u tragovima, i brojnih drugih hranljivih materija koje eliminišu otrove iz organizma, jačaju imune ćelije, otpornost protiv mutacije ćelija i jačaju celi imunološki sistem.


Rogač


Sadrži isto vitamina B 1 kao, recimo, špargle ili jagode, istu količinu niacina kao pasulj, sočivo ili grašak i više vitamina A nego plavi patlidžan, špargle ili cvekla. Takodje sadrži dosta kalcijuma, vitamina B 2, magnezijuma i gvoždja, zatim fosfor, kalijum, silicijum, niacin, nešto vitamina A i proteine.


Listovi peršuna


Sadrže vitamin A, nekoliko B vitamina, kalcijum, gvoždje, fosfor, mangan i više vitamina C nego narandža! Peršun je poznat kao jedna od najkoncentrovanijih hranljivih materija.

_________________
avatar
Astorela
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 6943
Godina : 41
Location : Svilajnac
Datum upisa : 11.08.2007

http://www.astorela.in.rs

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od Astorela taj Pon Avg 09, 2010 4:01 am

Kopriva


Sadrži visoku koncentraciju velikog niza vitamina, minerala i hranljivih materija uključujući protein, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, beta -carotin, kalijum, vitamine A, C, D i kompleks B vitamina - svi u lako probavljivoj formi tako da mogu lako biti absorbovani od strane organizma.


Pčelinji polen


Najkompletnija i najizbalansiranija hrana u prirodi. Super koncentrovane sve hranljive materije - prirodna snaga - gvoždje, protein, kalcijum, amino -kiseline, B grupu vitamina i antioksidante, plus preko 5000 drugih hranljivih materija.


Lecitin


Neophodan svakoj ćeliji tela. Membrane telesnih ćelija su većim delom sastavljene od lecitina.


Ruzmarin


Izvanredan lek protiv nadutosti ili drugih probavnih poremećaja, uključujući one koji dolaze usled nervoze, stresa, iritacije. Smatra se kao smirujuće sredstvo, lek za srce. Deluje kao prirodna barijera protiv bakterija u hrani, i takodje kao antioksidant, te ima antimikrobske osobine. Služi kao prirodna zaštita organizma.Ribizla


Deluje kao prevencija od infekcije mokraćnih puteva izazvanih ešerihijom koli, sprečavajući mikroorganizme da se zalepe za epitelne ćelije urinarnog trakta.


Taurin


Najbolji izvor taurina su meso i riba. Nove studije pokazuju da psi trebaju taurin za zdravlje kardiovaskularnog sistema.


Djumbir


Biljka koja otklanja mučnine i dobro je prihvataju psi svih uzrasta. Stimuliše probavne sokove i pomaže u izbacivanju unutrašnjih nametnika - crva.


Origano


Sadrži karvakrol i timol, koji mu daju antiparazitske osobine. Takodje, pomaže protiv nadutosti i stimuliše protok žuči. To je jaka antiseptična biljka.

-----------------------------------------------------------------------------------


Na istom mestu i o namirnicama koje je poželjno izbegavati:

- Belance (sadrži enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo može dovesti do problema sa kožom i dlakom. Takodje, u sirovim jajima se ćesto nalazi i salmonela.

- So (ukoliko se daje u većim količinama) može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu.

- Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

- Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa. Masnoću treba skinuti sa mesa a kosti ne davati.

- Kvasac za testa (moze da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima.

_________________
avatar
Astorela
Admin
Admin

Ženski
Broj poruka : 6943
Godina : 41
Location : Svilajnac
Datum upisa : 11.08.2007

http://www.astorela.in.rs

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od ALF - NS taj Čet Apr 07, 2011 12:21 am

čula sam od nekih vlasnika labradora da je dobro pobvremeno u hranu koja se kuva dodati na kraju i malo "stočnog brašna" ! Čitala sam sastav tog brašna i videla da ima od svega napred nabrojanog po malo. Pri tom vidim da je stočno brašno za tov odredjenih vrsta stoke (što mu i ime govori,naravno). Šta mislite o tome ?
avatar
ALF - NS
Nov clan
Nov clan

Ženski
Broj poruka : 101
Godina : 34
Datum upisa : 28.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od Luthiena taj Sub Jun 18, 2011 3:20 pm

da li je neko davao koprivu ili da li neko zna kako se to pravilno sprema za jelo, samo se obari ili treba neki poseban tretman? Smile
takodje me zanima sta mislite o davanju blitve i surutke?

_________________
"...Niko mene ne zna slušati
ko moj verni drugar ušati
za mnom ići i sanjariti
a ne kvariti..."

www.retriver-klub.me
avatar
Luthiena
Moderator
Moderator

Ženski
Broj poruka : 5514
Godina : 30
Location : Japan
Job/hobbies : hranjenje podgorickih i cetinjskih dzukaca...
Datum upisa : 11.08.2007

http://www.retriver-klub.me

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od southern star taj Sub Jun 18, 2011 3:33 pm

ja sam dodavala, nisam je kuvala, samo sam dodavala svezu u vec skuvanu hranu.
dobra je za pigmentaciju i krvnu sliku.
blitvu isto dajem nekuvanu. zapravo i blitvu i koprivu kad skuvam samo ubacim u tu vrelu vodu i to je to.
avatar
southern star
Zasluzni clan
Zasluzni clan

Ženski
Broj poruka : 2851
Godina : 38
Location : Nis
Job/hobbies : muzika, pevanje, psihologija
Datum upisa : 14.08.2007

http://www.southernstar-labradors.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od macuka taj Sub Jun 18, 2011 3:59 pm

Luthiena ::da li je neko davao koprivu ili da li neko zna kako se to pravilno sprema za jelo, samo se obari ili treba neki poseban tretman? Smile
takodje me zanima sta mislite o davanju blitve i surutke?
Luthi od kad je Kvini kod mene "živi" na surutki. Upozorenje u vezi surutke, moraš je uvoditi postepeno da ne bi došlo do "neželjenih efekata". Granule joj prelivam surutkom od kozijeg ili kravljeg mleka. Dnevno oko 0,5l popije na taj način. Takođe od pojave mladih kopriva i blitve dajem uz pirinač ili testo samo popareno i naravno uz dodatak mesa.
avatar
macuka
Perspektivan clan
Perspektivan clan

Ženski
Broj poruka : 251
Godina : 44
Datum upisa : 04.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od Luthiena taj Sub Jun 18, 2011 4:00 pm

odlicno, hvala zene Smile

_________________
"...Niko mene ne zna slušati
ko moj verni drugar ušati
za mnom ići i sanjariti
a ne kvariti..."

www.retriver-klub.me
avatar
Luthiena
Moderator
Moderator

Ženski
Broj poruka : 5514
Godina : 30
Location : Japan
Job/hobbies : hranjenje podgorickih i cetinjskih dzukaca...
Datum upisa : 11.08.2007

http://www.retriver-klub.me

Nazad na vrh Ići dole

Re: Dodaci kuvanoj hrani

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu